Tankarin majakka.
Idyllinen Tankarin majakkasaari Kokkolassa on tutustumisen arvoinen.
Tankarin majakkasaari Kokkolassa.
Tankarin majakkasaari on minulle henkilökohtaisesti erityisen tärkeä paikka. Meidät nimittäin vihittiin Tankarissa kesällä 2016. Sen jälkeen olemme joka ikinen vuosi käyneet hääpäivän aikoihin Tankarissa meidän pusukivellä pu-pu-pussaamassa ja ikuistamassa kuvamuisto hääpäivästä. Meillä on häistä yksi kuva siitä samasta paikasta. Kivellä ollaan nyt sitten pussailtu viisi kertaa. Toivon saavani siellä vielä monta monta pusua. Kirjoitan hääjuhlasta jokin toinen kerta lisää, kuten myös mahdollisuudesta yöpyä ihanalla Tankarin majakkasaarella.

Tankarin majakkasaari sijaitsee Öjan saariryhmän ulkoreunalla. Saari on tunnettu luonnollisestikin majakastaan, mutta siellä on paljon muutakin mm. luotsiasema, lintuasema, hylkeenpyyntimuseo, idyllinen kahvila, söpöjä pieniä mökkejä, majakkamestarin talo… unohtamatta saaren luontoa ja majakan takana sijaitsevaa upeaa kallioaluetta.

Saaren vanhin rakennus on 1700 –luvulta. Niinkin aikaisin, kuin 1500 –luvulla Tankarin saari toimi hylkeenpyytäjien tukikohtana. Ensimmäinen luotsiasema Tankariin perustettiin vuonna 1849 ja surullista kyllä, vain kuutta vuotta myöhemmin kaikki saaren luotsit kuolivat rajussa myrskyssä. Alkuvaiheessa majakan virkaa saarella toimitti suuri kivikasa, jonka ylimmällä kohdalla paloi soihtu, toimien näin suunnannäyttäjänä merenkävijöille.

Tankarin majakka.
Tankarin majakka avattiin vuonna 1888 ja valot majakkaan sytytettiin ensimmäisen kerran 15.10.1889. Vasta vuonna 1961 saarelle saatiin sähköt ja sen myötä majakan valon kantomatka kaksinkertaistuiperäti 27,5 meripeninkulmaan.

Tankarin majakka on toiminnassa edelleenkin ja se onkin yksi Suomen valovoimaisimmista majakoista. Korkeutta majakalla on 29,6 metriä. Majakan sisällä on rautarakenteet ja hauska yhteensattuma on se, että piirustukset on toteuttanut sama arkkitehtitoimisto, joka on suunnitellut myös Eiffelin tornin. Itse Gustafe Eiffel ei kuuleman mukaan ole kuitenkaan Tankarin majakan suunnitteluun osallistunut. Tarinan mukaan Eiffelin tornin huipulla on kuva Tankarin majakasta. Itse en ole siellä koskaan käynyt, joten tämä on kuulopuhetta. Toivottavasti pääsen joskus tarkistamaan asian tai tiedätkö sinä kenties tähän varman vastauksen?

Tankarin majakkaa on pääsy aina silloin tällöin. Itse olen kaikkien reissujeni aikana päässyt käymään siellä ainoastaan kerran. Kerrallaan sisään otetaan vain muutama ihminen. Jos tämä kiinnostaa, niin kannattaa tarkistaa etukäteen, josko oman reissun aikana tämän mahdollisuus on olemassa.

Tankarin idyllinen kirkko.
Tankarin kirkko on ainutlaatuinen, se on rakennettu jo vuonna 1754. Tämä on meidän vihkikirkko. Kirkko on edelleen alkuperäisessä asussaan, mutta paikka on vaihdettu. Jokainen hirsi ja kirkon osa on kuitenkin siirretty niin, että kirkko on täysin alkuperäinen. Kirkko rakennettiin Tankariin koska saarelaisille oli välillä täysin ylivoimaista päästä rajun merenkäynnin vuoksi Kokkolaan saakka kirkkoon. Sanovat, että kirkkoon mahtuu 100 ihmistä, mitä ei kyllä ihan heti uskoisi. Tosin pitää muistaa se,e ttä reilut 100 vuotta sitten ihmisetkin olivat pienempi kokoisia. Kirkossa oli kaikilla omat paikat ja niihin on merkitty omat nimikirjaimet. Etupenkeissä niin sanottu parempi väki ja takana sitten työläiset. Tämäkin on mielenkiintoista, etupenkeissä on selviä kirjaimia ja takapenkeissä onkin sitten kuvioita. Vain paremmalla väellä oli siihen aikaan mahdollisuus käydä kouluja, läheskään kaikki eivät osanneet kirjoittaa.

Kirkko ei ole saaren vanhin rakennus. Vanhin rakennus on harmaahirsinen vähän vierastuvan jälkeen vasemmalla puolella sijaitseva mökki ja se on rakennettu muistaakseni vuonna 1936. Mökki on tällä hetkellä yksityisessä omistuksessa.

Majakkaristeilyt Tankariin
Saareen pääsee tietty omalla veneellä ja mikäli sellaista ei omista, niin MS Jenny tekee majakkaristeilyjä kesäisin. Lähtö on Kokkolan Meripuiston satamasta, joka sijaitsee aivan Kokkolan leirintäalueen vieressä. Reissun kesto on kokonaisuudessaan 5 tuntia, josta 3 tuntia kuluu matkoihin ja saarella on aikaa hengailla parin tunnin verran. MS Jennyn henkilökunta tekee opastetun kierroksen, joka alkaa yleensä heti, kun saarelle saavutaan. Opastuksia on saanut suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Tämän jälkeen voi vielä kiertää reilun kilometrin pituisen luontopolun, joka on merkitty erittäin selvästi. Tärkeää on pysyä merkityllä polulla, jotta saaren kasvillisuus ja tunnelma muutoinkin säilyisi mahdollisimman alkuperäisenä. Roskia tänne ei tietenkään jätetä!

Yksi asia on myös syytä tietää. Mikäli merenkäynti on kova, niin MS Jenny ei lähde liikkeelle. Avomerellä matka vielä sujuisikin vähän kovemmallakin tuulella (tosin ei ole niin kivaa, kokemusta on), ongelman muodostaakin rantautuminen. Väylä saaren laivalaituriin on niin kapea, joten rantautuminen kovin kovalla tuulella ei onnistu. Erityisesti heinäkuun loppupuolella ja elokuussa tämä riski on olemassa.

Lisätietoja

Ainakin tätä kirjoittaessa MS Jennyn aikataulut ja lisätiedot Tankarista löytyvät täältä: Klikkaa tästä 

Liity seuraan somessa. Löydät minut Facebookista ja Instagramista!