Raparperien satokausi jatkuu vielä pitkään. Ei kannata jättää niitä käyttämättä.

Raikas raparperimehu

valmistuu nopeasti ja helposti, ilman keittämistä tai muita vaivalloisia työvaiheita.

Ainesosat
  • paloiteltua raparperia 1,5-2 l
  • sitruuna  1 kpl
  • taloussokeria  4,5 dl
  • sitruunahappoa 3 tl
  • kiehuvaa vettä 2,2 l

Reseptistä tulee noin 3 pullollista valmista mehua.

Sitruunahappoa voit ostaa ainakin apteekista sekä hyvinvarustetuista isoimmista vähittäiskaupoista.

Valmistuohje alempana, selaa eteenpäin.

Vinkkejä

Nyt on myös hyvä aika valmistautua jo ensi kevään vappuun. Ota raparperia talteen pakkaseen ja valmista siitä simaa. Hyvä ohje löytyy fariinisokeripussin kyljestä, mutta hiivaa lisätään vain hyvin pieni nokare, veitsenkärjellinen.

Itse en lisää juomaan mitään, mutta joidenkin ystävieni mielestä se on ollut liian vahvaa. Jos on näin, niin lisää joukkoon vettä tai miksei vaikkapa maustettua kivennäisvettä, sitruunalla maustettu kivennäisvesi toimii ainakin hyvin.

Raparperijuoma on myös kiva tervetuliaisjuoma vieraille tarjottaessa. Raparperijuoman joukkoon voi lisätä vaikkapa pakastettuja raparperinpaloja tai tuoreita raparperinpätkiä (ohuita noin 15 cm) ja yrttejä, esim. sirtuunamelissaa tai kuten näissä kuvissa, kreikkalaista pallobasilikaa.

 

Valmistusohje

Vaihe 1

Huuhtele ja paloittele raparperin varret pieniksi paloiksi. Laita palat kulhoon, jonka koko on minimissään 3 litraa.

Vaihe 2

Purista sitruunasta mehu  ja kaada se raparperien päälle. Lisää joukkoon myös sitruunahappo ja sokeri.

Vaihe 3

Kiehauta vesi ja kaada se kuumana raparperien päälle. Sekoita niin kauan, että sokeri on sulanut. Jätä kulho huoneenlämpöön vuorokaudeksi.

Vaihe 4

Siivilöi juoma. Kaada sen jälkeen pulloihin. Säilytetään jääkaapissa, jossa se säilyy hyvänä noin kahden viikon ajan.